Wednesday, 21 November 2012 00:00

Global Entrepreneurship Diaries - Entry #2

Written by 

Game Changer Talks. 

Ένα ακόμα event στα πλαίσια της παγκόσμιας εβδομάδας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Οργανωμένο, καταρτισμένο, ετοιμοπόλεμο ας πούμε. Ο κάθε ομιλητής είναι ένας πραγματικός Game Changer στον κλάδο, στη χώρα, στο θέμα του. Ένιωσα πραγματικά τυχερή που είχα την ευκαιρία να βρίσκομαι σε εκείνο το αμφιθέατρο όπου με απλά λόγια “έζησα επικές στιγμές”. 

Οκ οκ, πάντα είμαι λίγο υπερβολική (μη σας πω τι είπε κόσμος και κοσμάκης για το blog post της περασμένης βδομάδας).  Επικές στιγμές είναι κάπου μέσα στο μυαλό μου..Αλλά επικό είναι ακριβώς ότι με κάνει να ξεκολλώ από το τηλέφωνό μου..να μην παίζω με twitter και facebook την ώρα της ομιλίας…αλλά να κρατάω σημειώσεις με ΜΑΝΙΑ μήπως και χάσω τίποτα σημαντικό. Μήπως και δεν καταλάβω ακριβώς τι κάνουνε αυτοί οι άνθρωποι…που τους περισσότερους μέχρι κάτι ώρες πριν, δεν τους ήξερα. Τώρα νιώθω πως πολλοί από αυτούς έχουνε αλλάξει όλη μου τη ζωή με τη 15λεπτη ομιλία τους. 

Το πρώτο πάνελ ομιλητών ασχολήθηκε με την εκπαίδευση. Γενικός όρος η εκπαίδευση, μας παραπέμπει συνέχεια πίσω στο σχολείο…που μπορεί οι αναμνήσεις του πρωινού ξυπνήματος να μην είναι και οι καλύτερες… Εκπαίδευση όμως χρειαζόμαστε συνεχώς και ασταμάτητα. Τα λεγόμενα προγράμματα “δια βίου μάθησης”. Εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα όμως, δεν είναι όρος που πρέπει να μας φοβίζει. Αντιθέτως, είναι μία διαδικασία που χρειάζεται έστω κιαν έχεις ή δεν έχεις σχετικές σπουδές με το entrepreneurship, το business development κλπ. 

Τέσσερις ομιλητές, τέσσερις διαφορετικές σκοπιές της επιχειρηματικότητας. Ο Noam Band, CEO της TIMEST (Israel based company software company for HR and IT solutions) μίλησε για τολμήματα στην εκπαίδευση που οδηγούν πίσω στα σχολεία. Μίλησε για το εξαιρετικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει το Ισραήλ για τα start-ups και παρουσίασε τη UNISTREAM, ένα έργο που στηρίζει μη προνομιούχους έφηβους που έχουν εξαιρετικές ηγετικές ικανότητες και τους δίνει τα εφόδια να γίνουν οι ηγέτες του αύριο. 

Ο Plamen Russev είναι ο founder και CEO tou WebIT Congress, από τα μεγαλύτερα event που γίνονται στον κόσμο για Τεχνολογία. Ο ίδιος μέσα από την ενθουσιώδη ομιλία του άνοιξε το δρόμο του μέντορινγκ και των επενδύσεων δίνοντας το προσωπικό του e-mail και προτρέποντας αυτούς που τολμούν, να τον πλησιάσουν. 

Προερχόμενος από τη Δανία και με βάση τη Silicon Valley, o Henrid Sheel παρουσίασε το startupEXPERIENCE, μία παγκόσμια πλατφόρμα που προσφέρει workshops σε νέους που θέλουν να εξελίξουν τα επιχειρηματικά τους skills. 

Τελευταίος και καλύτερος, ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος που παρουσίασε το SciCo, μία κοινωνική επιχείρηση (βλ. Social entrepreneurship) που αφορά την Επικοινωνία και “Εκλαϊκευση” της Επιστήμης μέσα από τρόπους πιο ευρέως γνωστούς (θέατρο, ντοκυμαντέρ κλπ.)

Βλέποντας τα βιογραφικά αυτών των ανθρώπων, βλέποντας το impact το οποίο έχουν οι προσπαθειές τους, δε μπορείς να μην εμπνευστείς. Να μη θες αύριο κιόλας να μπεις μέσα στα σχολεία και να πεις “πάμε να δούμε πως ένας 16χρονος που έχει potential μπορεί να γίνει ο επόμενος Mark, Bill, Steve κλπ”. Πως να μη θέλεις να φτιάχνεις πλατφόρμες που να στηρίζουν τους νέους entrepreneurs οικονομικά, συμβουλευτικά και ψυχικά. Δεν υπάρχει άλλος εκτός από λίγους, μία χούφτα ανθρώπους που να το νιώθουν αυτό. Η κυβέρνηση; Ποιά κυβέρνηση; Αυτή που ήταν απών; Αυτή που βάζει περισσότερα εμπόδια αντί να τα λιγοστεύει; Αντιστέκομαι σθεναρά στην έμφυτη ανάγκη να κάνω “quote” Καβάφη (βλ.βαρβάρους κλπ) και προχωρώ πάλι στο παρασύνθημα (αγαπημένη λέξη.)

ΞΥΠΝΑΜΕ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ – ΕΜΠΝΕΟΥΜΕ – ΒΟΗΘΟΥΜΕ – ΕΠΙΚΡΟΤΟΥΜΕ

Ο κόσμος μας είμαστε εμείς..και αν δεν το παλέψουμε μόνοι μας δεν έχουμε κανένα να φταίξουμε παρά εμάς!

(πατριωτικό αίσθημα πολύ υψηλό, σκεφτείτε τι έχει να γίνει στο επόμενο post που θα έχουμε και άλλα είδη επιχειρηματικότητας και άλλα πάνελ ομιλητών!)

Υ.Γ. Θα ήθελα να βάζω και ένα χαιρετισμό ρε αδερφέ, αλλά φοβάμαι ότι αν αρχίσω τα XOXO θα μπερδέψουμε τα blogs. 

Y.Γ. Όλοι οι ομιλητές, οι εταιρείες τους και τα initiatives είναι ένα Google Search μακρυά, δοκιμάστε το!!!

Read 14588 times